30 Ocak 2015 Cuma

Rejim Totaliterse, Seçim Prosedürdür!

Siyaset biliminde, bir rejimin totaliter sayılabilmesi için sahip olması gereken bazı özellikler vardır. Bu özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Lider Kültü: Totaliter rejimlerde lider bir siyasi aktör olarak karizmatik bir kişiliktir. Bu tür rejimlerde lider kültü denilen bir lider miti oluşturularak, dünyevi lidere yanılmayan, her şeyi gören, bilen ve duyan yarı kutsal bir kurtarıcı olma özelliği atfedilir.
  2. Muhalefete Baskı: Totaliter rejimlerde özgürlükler kaldırılmıştır, her türlü aykırı düşünce baskı ve tehditle karşılaşır. Göstermelik yargılamalarda varlığı şüpheli suçlar muhaliflerin üzerine atılır, işkence yaygındır. Hayatta kalabilen muhalifler sürgüne, çalışma veya toplama kamplarına gönderilir. Rejimin sürekli tehdit altında olduğu algısı canlı tutularak muhalefet sindirilmeye çalışıldığı için gündelik hayatta gizli polisler tarafından insanlar takip edilebilir, telefonları hukuka aykırı şekilde dinlenebilir. Rejim ayrıca sıklıkla paramiliter örgütler yoluyla baskı kurar.
  3. Devlet Kurumlarının Dönüştürülmesi: Merkeziyetçi bir devlet etrafında, radikal bir ideolojiyi dayanak alarak örgütlenen sosyo-ekonomik yapının bütün unsurlarını dönüştürmeyi hedefleyen rejimler totaliter rejimler olarak adlandırılmaktadır.
Totaliter rejimlerde seçimler sadece prosedürden ibarettir. Bu seçimlerden muhalefet partilerinin başarıyla çıkmaları imkansızdır. Çünkü totaliter rejimlerde hem medya hem de seçimi yapan, sayan, kayda alan, açıklayan tüm kamu kurumları totaliter iktidarın tahakkümü altındadır, bu nedenle onun istediği seçim sonucu neyse seçimden yaklaşık olarak o sonuç çıkar. Dolayısıyla yapılan seçim meşru değildir, meşru olmayan bir seçime girmek de tamamen anlamsızdır.

Peki totaliter rejimler neden seçim yapar? Bunun 2 önemli sebebi vardır. Birincisi, çıkan seçim sonuçlarıyla muhalefeti aciz göstererek iktidardan memnun olmayanların muhalefete olan inançlarını zayıflatmak ve yok etmek. İkincisi ise, iktidarın dış dünyaya "Bakın ben seçim yapıyorum, dolayısıyla ben iddia edildiği gibi bir totaliter rejim kurmadım, bu ülkede halen demokratik rejim vardır. Halk beni sevdiği ve başarılı gördüğü için beni yeniden başa getirdi, ancak başarısızlığa uğrayan muhalefet partileri bu başarısızlıklarını örtmek için beni totaliterlikle suçlamaktadır." şeklinde bir imaj vererek meşruiyetlerini ispatlama çabası. Bu yüzden, muhalefet partilerinin bu seçime girmesi, totaliter rejimi kuranların ekmeğine yağ sürmekten başka bir işe yaramaz.

Saygılarımla,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder